Home / Vuurwerk regels

Vuurwerk regels

Vuurwerkregels 2019

Aanpassing Vuurwerkregels 2019
De afgelopen jaren heeft de Tweede Kamer besloten dat het veilig afsteken van vuurwerk een speerpunt dient te zijn.

Verplichte Vuurwerkbril en Aansteeklont
De Overheid heeft besloten dat vanaf dit jaar (2019) bij elke bestelling verplicht een vuurwerkbril en aansteeklont moet zitten. In samenwerking met de Branchevereniging zal hiervoor gezorgd worden.

Verplichte Pijlenstandaard
Een ander besluit heeft te maken met de verkoop en afsteken van vuurpijlen. Bij iedere bestelling waar een pijlartikel in zit dient verplicht een veilige Lanceerbasis mee verkocht te worden. Dat betekent in de basis dat de besteller verplicht is om een Pijlenstandaard aan te schaffen. De winkelier krijgt de verantwoordelijkheid om hierop toe te zien. Inmiddels is ook bekend gemaakt dat als je bij het bestellen en/of afhalen aangeeft dat je er al één hebt, je er niet nog één aan hoeft te schaffen. Bestel je een pijlenpakket, losse vuurpijl of een pakket waar 1 of meerdere pijlen in zit? Zorg er dan in ieder geval voor dat je er een Pijlenstandaard bij bestelt als je die nog niet hebt.

Verbod op F3: grote rollen, mortieren/single shots
Inmiddels is er ook al een wijziging voor volgend jaar (2020-2021) aangekondigd. Dit betreft een verbod op vuurwerk uit de zgn. categorie F3. 95% van het vuurwerk wat onder die categorie valt was al verboden vuurwerk voor particulieren. De enige uitzonderingen zijn de grotere rollen zoals de 100.000-klappers en de grote mortieren, ook wel grote single shots. Deze artikelen mogen na komend Oud & Nieuw niet meer worden verkocht en afgestoken. Dat betekent dat we ze dit jaar dus nog wel mogen verkopen en afsteken maar volgend jaar helaas dus niet meer.

Geen verbod op vuurpijlen en kleine single shots – mortieren – Thunderking
Via verschillende kanalen zijn er berichten verspreid dat de kleine single shot, ook wel mortier of Thunder King, en vuurpijlen vanaf dit jaar verboden zijn. Dit klopt niet. Wel wordt er gesproken over een mogelijk toekomstig verbod op de kleinere single shots maar voorlopig is hier nog geen officieel besluit over genomen. De kans is dus wel aanwezig dat er ooit eventueel een verbod op komt maar wanneer dat gaat gebeuren zullen we af moeten wachten.

Afsteken
De grootste en belangrijkste aanpassing heeft te maken met het afsteken van vuurwerk. Dat mag alleen nog op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari. Overdag knallen mag dus officieel niet meer. Doe je dit wel dan risceer je een bekeuring en dus een boete van de politie. Omdat we allemaal nog zo lang mogelijk van onze favoriete hobby willen genieten, adviseren we iedereen om je er zoveel mogelijk aan te houden en dus niet vóór 18.00 uur op Oudejaarsdag af te steken. Enige uitzondering op deze aangepaste afsteektijden is het afsteken van CAT.1 Vuurwerk, dat mag ook op 31 december overdag afgestoken worden!!

CAT.1 Vuurwerk kopen en afsteken
Het is tegenwoordig in Nederland toegestaan om het hele jaar door vuurwerk te kopen en af te steken mits het CAT.1 Vuurwerk betreft en je anderen niet tot overlast bent bij het afsteken. Op de verpakking moet een duidelijke vermelding staan dat het CAT.1 Vuurwerk betreft. Tevens staat de minimum leeftijd vermeld. Een gedeelte van het CAT.1 Vuurwerk is vanaf 12 jaar te verkrijgen en af te steken, de rest vanaf 16 jaar. CAT.1 Vuurwerk kenden we voorheen als Fop- en Schertsvuurwerk, ook wel Kindervuurwerk genoemd, alleen is er aan deze categorie ook een aantal kleine vuurwerkartikelen toegevoegd zoals grondbloemen, kleine fonteinen en knetterlinten. Cat.1 Vuurwerk mag het hele jaar door worden afgestoken mits je een ander niet tot overlast bent.

Veiligheid
Wij verkopen alleen door de Nederlandse Overheid goedgekeurd consumentenvuurwerk. Al ons vuurwerk voldoet aan de hoogste eisen en is voorzien van het benodigde CE-keurmerk. Steek het vuurwerk veilig af bijv. met een vuurwerkklem en pijlenstandaard, op voldoende afstand, met een veiligheidslont en draag daarbij een vuurwerkbril. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de toeschouwers!!

Maximum gewicht per persoon
De maximale hoeveelheid vuurwerk die mag worden meegegeven is gelijk gebleven. De officiële wettelijke regel die we uiteraard ook toepassen luidt: per keer mag er maximaal 25KG bruto gewicht per persoon worden meegenomen bij het afhalen. Heb je een grotere bestelling kom dan dus met meer mensen tegelijk afhalen!!

Versturen bij wet verboden
We krijgen  regelmatig de vraag of we onze vuurwerkartikelen ook op kunnen sturen. Het per post of pakketdienst versturen van vuurwerk is in Nederland bij wet verboden!

Geen verkoop en afhalen op zondag
Het is bij wet verboden om vuurwerk op zondag te verkopen en/of mee te geven. Dit jaar valt 29 december op een zondag en dat betekent dat wij een dag eerder mogen starten met de Losse Verkoop- en Afhaaldagen. In 2019 kun je jouw vuurwerk dan ook op zaterdag 28 december, maandag 30 december of op dinsdag 31 december op de afgesproken dag en tijd af komen halen. Hetzelfde geldt voor de Losse Verkoop die dus ook al vanaf zaterdag 28 december start.

X